Športujte s minerálkou!

07.06.2004 Celý región

Bez jedla vydržíme 90 dní, bez vody asi týždeň. Denne by mal človek za normálnych okolností vypiť minimálne 2,5 litra tekutín. Počas športového výkonu, horúč...
Bez jedla vydržíme 90 dní, bez vody asi týždeň. Denne by mal človek za normálnych okolností vypiť minimálne 2,5 litra tekutín. Počas športového výkonu, horúčav či pri chrípke je, samozrejme, potrebné toto množstvo zvýšiť.

Keď je naše telo dehydrované, prejaví sa celkové zhoršenie zdravotného stavu. Odnesú si to vnútorné orgány, krvný a lymfatický obeh a, samozrejme, pokožka. Nadmerne sú zaťažené najmä naše obličky. Vedľajšími príznakmi sú zníženie výkonnosti, zhoršená činnosť mozgu, bolesti hlavy. Žiaden športovec, atlét, tenista či hokejista by takto nemohol podávať vrcholové výkony. Bez vody to jednoducho nefunguje.
Pitný režim – to neznamená vypiť naraz liter vody. Optimálne je rozloženie dávok počas celého dňa. Tým, ktorí majú s pravidelným dopĺňaním tekutín problém, stačí trik v podobe postaveného plného pohára alebo fľaše minerálky na pracovnom stole. Jednoducho „ mať to stále na očiach“ . Dôležité je vypiť minimálne 3 dcl vody ráno pred odchodom do práce. Zriedi sa tým krv, organizmus sa doslova „ naštartuje“ . Ideálna je aj minerálka, napr. Budiš, ktorá má dostatok potrebných minerálnych látok. Odporúča sa i pri joggingu, aerobicu, volejbale či tenise. Obsah minerálov totiž pri pravidelnom športovom výkone neprekáža.
Tak pite!

Jana Demková
 

Vyberte región

mark